EVENIMENTE - Farmacie

 

SEMESTRUL I, AN UNIVERSITAR 2013-2014

2 Octombrie 2013

 

 

Facultatea de Farmacie din cadrul U.M.F. „Carol Davila” Bucureşti – la ceas aniversar

 

 

Facultatea de Farmacie din cadrul Universitǎții de Medicinǎ și Farmacie “Carol Davila” ȋmpreunǎ cu Asociația Cadrelor Didactice din Facultatea de Farmacie București (ACDFFB) a organizat, astăzi, 02 octombrie 2013"Simpozionul aniversar dedicat împlinirii a 90 de ani de la înființarea Facultății de Farmacie din București", eveniment ce s-a desfășurat  ȋn Aula Facultǎții de Farmacie, ȋncepȃnd cu ora 10:00.

 

„Aflată la ceas aniversar – Facultatea de Farmacie din Cadrul UMF Carol Davila împlinește astăzi, 90 de ani de la înființarea ca facultate independentă, bucurându-se în prezent de un număr de peste 15.000 de farmaciști pe care i-a format dându-i țării și nu numai. Facultatea de Farmacie din București reprezintă piesa care încheie arcul în tot ceea ce înseamnă asigurarea sănătății omului”, a ținut să precizeze prof. dr. Dumitru Lupuleasa, decanului Facultății de Farmacie U.M.F. “Carol Davila” București.

 

În Facultatea de Farmacie din București s-a înființat primul laborator de microproducție în care „o serie intreagă de medicamente din străinătate, au fost înlocuite prin găsirea unor metode de sinteză. Farmacistul este pregătit complex, are nevoie de cunoștințe fundamentale de chimie, de botanică și de biologie umană, pentru că, în final, medicamentul de adresează omului și trebuie să avem grijă de felul în care se utilizează corect un medicament. Farmacistul trebuie să fie un bun comunicator, motiv pentru care ne străduim, încă de pe băncile facultății, ca abordarea pacientului să fie un lucru destul de sensibil și delicat. Întotdeauna trebuie să te aștepți la ce e mai rău din partea cealaltă, însă rolul nostru de de a gasi rapid soluțiile potrivite”, a continuat prof. dr. Dumitru Lupuleasa.

 

Făcând referire la rolul și importanța farmacistului, decanul Facultății de Farmacie a arătat că: „Farmacistul este un pilon important pentru pacient pentru că doar el cunoaște ce înseamnă acțiune, interacțiune, toxicitate, efecte adverse, asocieri de mai multe medicamente”.

 

Vorbind despre oportunitățile de practicare a meseriei pentru tinerii absolvenți ai Facultății de Farmacie, Prof Dr. Lupuleasa, i-a asigurat pe viitori farmaciști că pot lucra atât în  „farmacii comunitare, cât și în spitale, laboratoare de analize medicale, laboratoare de toxicologie, la Institul de Medicină Legală sau alte locuri unde există laboratoare de determinare a intoxicatiilor, în industria farmaceutică, direct în producție, în administrație, în institute de cercetări sau în firme multinaționale care au reprezentanță în România”.

 

Festivitatea  a debutat cu mesajul decanului Facultății de Farmacie, prof. dr. Dumitru Lupuleasa,  dupǎ care au luat cuvȃntul și invitații de onoare ai manifestării printre care îl amintim pe Acad. Ioanel Sinescu, Rectorul U.M.F. “Carol Davila”.

 

Evenimentul a continuat cu prezentarea numeroaselor realizǎri pe care Facultatea de Farmacie din București le-a ȋnfǎptuit de-a lungul timpului, subiect abordat de către conf. dr. Cristina Elena Dinu-Pîrvu și conf. dr. Doina Drǎgǎnescu, dar și cu prezentarea colecției muzeale de istorie a farmaciei de cǎtre conf. dr. Valentina Soroceanu.

 

Evenimentul s-a desfǎșurat sub egida Societǎții de Știinte Farmaceutice din Romȃnia (SSFR) și a Colegiului Farmaciștilor din Romȃnia. 

                                                               

 

Divizia de PR&COMUNICARE

 

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”

 

031.418.04.08

0752.231.573

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea." target="_blank">www.umfcaroldavila.ro

 

Martie

Interfarma – ediţia de primăvară

         Interfarma este un program de schimburi studenţeşti pe plan naţional, realizat în colaborare cu alte centre universitare din ţară, membre FASFR. Studenţii experimentează pentru o săptămână, viaţa de student la Facultatea de Farmacie din Bucureşti, însoţindu-ne la cursuri, laboratoare şi participând la un program social divers (ieşiri la teatru, operă, ateneu, cinema, muzee, activităţi adecvate unei dezvoltări personale din punct de vedere cultural şi social).

 Interfarma

Training-uri

         Activităţile extracurriculare sunt foarte importante în formarea unui adevărat profesionist, iar metoda cea mai rapidă de a obţine un rezultat favorabil sunt training-urile susţinute de companii (dezvoltare profesională) sau cu caracter general (dezvoltare personală). Printre partenerii SSFB se numără Torrent Pharma, Leaders Education, Colegiul Farmaciştilor din România.

 

Aprilie

7 Aprilie – Ziua Mondială A Sănătăţii

         Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii (7 Aprilie), SSFB îşi propune să sensibilizeze studenţii şi cadrele didactice ale Facultăţii de Farmacie asupra riscurilor hipertensiunii arteriale şi să încurajeze prevenirea acestei maladii, precum şi promovarea metodelor de diagnostic precoce.

         Activităţile derulate în cadrul acestei campanii sunt următoarele:

  • măsurarea tensiunii arteriale de către voluntarii SSFB
  • afişarea de postere
  • distribuirea de ghiduri de specialitate
  • discuţii interactive
  • participarea la un training susţinut de Torrent Pharma

 

Mai

Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti

         Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice Studenteşti îşi propune stimularea cercetării ştiinţifice studenţeşti şi facilitarea colaborării între studenţii farmacişti şi între studenţi şi profesori. Acest eveniment este organizat de SSFB, în colaborare cu Facultatea de Farmacie Bucureşti şi are drept scopul crearea unui cadru propice aducerii la cunoştiinţă întregului mediu farmaceutic universitar, studenţesc şi profesoral, a ultimelor studii efectuate de către studenţi, în diferite ramuri ale domeniului farmaceutic şi afirmării studenţilor implicaţi în studiul ştiinţific.

         Prezenţa cadrelor didactice ale Facultăţii de Farmacie demonstrează interesul acordat cercetării ştiintifice în domeniu, dar şi importanţa concluziilor studiilor efectuate, astfel, juriul concursurilor fiind format din cadre didactice reprezentative fiecărui departament.

         Această manifestare studenţescă se va desfăşura de-a lungul a două zile şi va consta în expunerea lucrărilor de cercetare ştiinţifică, prezentate de către studenţii Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, realizate sub îndrumarea cadrelor didactice. Pot participa şi studenţi farmacişti de la Facultăţi de Farmacie din ţară, din centre universitare ca Iaşi, Cluj, Tîrgu-Mureş, Constanţa, Craiova, Oradea, Timişoara, invitaţi la acest eveniment prin intermediul FASFR, cu ajutorul grupurilor de socializare şi afişelor.

         Prezentările vor fi susţinute în format electronic, în faţa juriului şi a audienţei, în sala Lăzărescu din incinta Facultăţii de Farmacie, Bucureşti, iar rezumatele lucrărilor vor fi însumate într-o broşură, dată tuturor participanţilor în mapa evenimentului.

         Pe lângă concursul de susţinere a lucrărilor ştiinţifice, structurat în 3 categorii: Lucrări experimentale cu parte practică din domeniul Ştiinţelor Farmaceutice Fundamentale, Lucrări experimentale cu parte practică din domeniul Ştiinţelor Farmaceuitce de Specialitate şi Referate ştiinţifice, evenimentul va cuprinde şi Concursurile de „Comunicare cu Pacientul” şi „Aptitudini Clinice”.

         Prin participarea activă la acest eveniment, studenţii vor primi 2 puncte LLC (Lifelong Learning Certificate) acordate de EPSA. Prin apartenenţa la această organizaţie împreună cu alte 31 de ţări din Europa, acestea sunt foarte importante în dezvoltarea profesională individuală, EPSA oferind o diplomă ce atestă formarea continuă a studentului farmacist, prin activităţi extracurriculare.

 Sesiunea de Comunicari Stiintifice Studentesti SSFB

Petrecerea Halatelor Albe

         Deja transformată în tradiție, Petrecerea Halatelor Albe se desfașoară în fiecare an, la finalul Sesiunii de Comunicări Științifice Studențești. După ce au participat timp de două zile la prezentări ale lucrărilor de cercetare și la concursurile care le-au pus la încercare cunoștiințele acumulate în timpul studiilor, tinerii studenţi farmaciști dau un alt „rol” halatului alb. Plini de entuziasm și voie bună, studenții își îmbracă uniforma reprezentativă pentru o noapte plină de distracție alături de prieteni.

 Petrecerea Halatelor

Săptămâna Voluntarului UNSR

-Automedicaţia

         Proiectul Automedicaţia este menit să ofere tinerilor informaţiile şi educaţia necesară pentru a conştientiza pericolele pe care le poate aduce administrarea medicamentelor „după ureche”.

         Obiective:

-         implicarea studenților farmaciști ca voluntari

-         informarea asupra efectelor negative pe care le aduce o administrare greşită a medicamentelor (prin flyere şi afişe)

-         susţinerea de conferinţe şi workshopuri de specialitate de către personalul specializat al Campaniei „Medicamentele nu sunt bomboane” iniţiată de ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).

         Anul trecut în cadrul proiectului, voluntarii SSFB au mers alături de cadre didactice ale Facultăţii de Farmacie în licee, unde i-au informat pe elevi şi le-au răspuns diverselor întrebări.

         Concluziile unui studiu recent făcut în România arată faptul ca 73% din populatia ţării îşi cumpără medicamente fără a consulta în prealabil un specialist, iar cele care apelează mai frecvent la automedicaţie sunt femeile, într-un procent de 82%, comparativ cu bărbaţii, aflaţi într-o proporţie de 63%.

         Un alt scop al automedicaţiei este inspirarea unei încrederi în farmacişti care să faciliteze o comunicare mai buna pacient-farmacist.

 Automedicatia

-oBIGsity

         Ideea „oBIGsity” a venit din partea EPSA, în anul 2011, iar implentarea acestei campanii care promovează un stil de viaţă sănătos este făcută cu ajutorul pliantelor care conţin informaţii despre efectele negative pe care le are obezitatea. Atenţia tinerilor este captată printr-un panou deschis spre completare cu „alimentaţie sănătoasă” / „alimentaţie nesănătoasă”, aceştia fiind apoi răsplătiţi cu o gustare necesară unei diete specifice vieţii de student: fructe, iaurturi.

obigsity        

-Sănătate pe două roţi!

         Tot mai des se aduce în discuţie conceptual „stil de viaţă sănătos”. În acest sens putem vorbi despre o alimentaţie raţională, respectarea regimului de odihnă, evitarea deprinderilor dăunătoare, controlul nivelului de stres, respectarea regulilor de igienă şi nu în ultimul rând activitatea fizică. Aceasta din urmă menţine în stare satisfăcătoare sistemul cardiovascular şi articular, stabileşte un anumit echilibru psihic.

         Hipocrate spunea: „Pentru prelungirea vieţii, omul are nevoie de gimnastică echilibrată, aer proaspăt şi plimbări”.

         Ca parte componentă a sistemului sanitar, scopul principal al activităţilor noastre este acela de a educa populaţia în acest sens. „Sănătate pe două roţi” are ca obiectiv promovarea activităţii fizice, mai precis mersul pe bicicletă, un mod plăcut şi sănătos de a-ţi petrece o parte din zi, mai ales în perioada caldă.

         Proiectul va fi realizat în colaborare cu OST (Organizaţia Studenţilor din Facultatea de Transporturi) şi ASEB (Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni), organizaţii membre UNSR. Pentru aceasta ne bucurăm şi de sprijinul Poliţiei Rutiere, al Administraţiei Străzilor şi al Primăriei Bucureşti, din partea cărora vom primi 100 de biciclete şi permisiunea de a ne desfăşura activitatea în condiţii legale.

         Timp de două ore, studenţi ai Facultăţii de Farmacie, alături de reprezentanţi ai partenerilor noştri şi orice alţi simpatizanţi ai mişcării noastre, vor străbate un traseu bine pus la punct, pe biciclete, purtând tricouri şi steguleţe pe care va fi imprimat mesajul campaniei: „Sănătate pe două roţi”.

 Sanatate pe doua roti

 

Iulie - August

SSFB Summer School

         Succesul celor patru ediții ale Şcolii de Vară, precum şi interesul arătat de către studenţi pentru continuarea acestei iniţiative au dus la punerea în lucru a celei de-a cincea ediţie.

         Evenimentul va avea loc la mare, fiind dedicat atât studenţilor farmacişti din Bucureşti, cât şi celor din celelalte centre universitare din ţară, în total, numărul de participanţi ridicându-se la peste 100 de viitori farmacişti.

         Programul educaţional va fi constituit din training-uri, workshop-uri şi prezentări susţinute atât de cadre didactice ale facultăţii, studenţi, cât şi de specialişti în domeniu. Studenţii vor avea parte şi de numeroase jocuri de echipă, petreceri şi alte evenimente interesante.

         Acest proiect îşi propune îmbinarea laturii educaţionale, în care studenţii pot participa la cursuri pe teme care vizează problemele lumii moderne, cu aspect sociocultural, prin care studenţii farmacişti din toată ţara se pot cunoaşte şi îşi pot petrece vacanţa de vară într-un mod cât mai agreabil.

 Summer School SSFB

SEP

         Student Exchange Programme (SEP) este un program pe plan internaţional, organizat prin IPSF (International Pharmaceutical Students’Federation) care se bazează pe posibilitatea de a explora domeniul farmaceutic în alte ţări ale lumii. Acestapromovează înţelegerea şi cooperarea între studenţii farmacişti şi personalul calificat. Pe lângă cunoştintele dobândite în domeniul farmaceutic, programul de schimb ofera şi o experienţă socială şi culturală unică.

         În vara anului 2012, au participat la SEP timp de o lună doi studenţi din Egipt şi unul din Turcia. Acestora li s-a asigurat cazarea, practica într-o farmacie comunitară şi au avut parte de un program social atractiv în Bucureşti.

         Pentru anul universitar 2012-2013 ne propunem să le oferim studenţilor străini o excursie în ţară, o şansă de a vizita atât oraşul Braşov, castelele Bran şi Peleş, litoralul Mării Negre, cât şi alte atracţii turistice din regiune, astfel reuşind sa le arătam o mică parte din ceea ce înseamnă România.

 

 
Copyright В© 2013 UMF. All Rights Reserved.
U.M.F. Carol Davila - Bucuresti
Cod fiscal: 4192910 Cont: RO57TREZ70220F330500XXXX
Banca: Trezorerie sect. 2