Evenimente 2014 

 

  1. Sedinte de Comunicari ale Societatii Romane de Istoria Medicinei - 2, 16, 26-28 iunie 2014
  2. Sedinte de Comunicari ale Societatii Romane de Istoria Medicinei - 5 si 19 mai 2014
  3. Al VI-lea Simpozion National Hippocratic - 19 mai 2014

 

 

 

 

Evenimente organizate de Societatea Studentilor la Medicina din Bucuresti (SSMB)

 

Congresul National pentru Studenti si Tineri Medici este evenimentul anual care ofera studentilor in medicina si tinerilor medici oportunitatea de a se afirma in domeniul medical. Congresul se desfasoara sub forma unor sesiuni de comunicari stiintifice pe sectiunile: fundamentala, medicala, chirurgicala si poster, in prezenta unor personalitati ale lumii medicale. Pentru participarea la congres s-au acordat 20 de puncte EMC, iar editia din 2011 a numarat 523 de participant.

Simularea exemenului de admitere la Medicina este o oportunitate pentru elevii doritori de a urma aceasta facultate, de a-si evalua cunostintele din materia de admitere, de a se obisnui cu atmosfera si cu emotiile examenului, de a vizita facultatea si de a-i cunoaste pe o parte din studentii mai mari si pe unii dintre posibilii lor viitori colegi. Pana in prezent, au fost organizate 3 editii, cate una pe an, ultima avand peste 1500 de participanti. Subiectele simularii sunt realizate de aceleasi cadre didactice care le compun si pe cele ale examenului de admitere.

Doneaza sange! Fii erou! - Prin organizarea bi-anuala a proiectului ‘’Doneaza sange ! Fii erou !’’,

coordonatorii si-au propus intotdeauna ameliorarea uneia dintre marile probleme cu care se confrunta unitatile spitalicesti din Romania: lipsa de sange. De fiecare data, campania s-a desfasurat pe o perioada de cinci zile, timp in care, pe langa procesul propriu-zis de donare, s-a incercat sensibilizarea

populatiei cu privire la importanta actului de donare a sangelui, prin materiale informative (pliante, afise, articole in presa & media) si sfaturi din partea personalului medical in locatia de recoltare. Astfel, campania a beneficiat de publicitate din partea unor posturi precum Antena 1, Antena 3, 10TV, Realitatea TV, Radio Romania Actualitati, ziare precum Adevarul de seara, cat si de parteneriate cu firme de prestigiu: BGS, La Fantana, Metro, VelPitar etc si institutii guvernamentale  - Autoritatea Nationla pentru Sport si Tineret. Toate campaniile au fost incununate de succese, numarul de donatori, precum si suportul oferit din partea sponsorilor si mass-mediei, marindu-se de la o editie la alta. Anul trecut, cumuland campaniile desfasurate, s-au acumulat in doar 2 saptamani circa 1000 de donatori din capitala, ceea ce reprezinta peste 400 L de sange care poate fi folosit in aproape 300 de interventii medicale.

 

Impreuna pentru Sanatate Rurala -  activitatile acestui proiect includ caravane de sanatate in zone rurale defavorizate, la care participa voluntar studenti in medicina din ani terminali, medici rezidenti, medici de familie. Astfel ca in cadrul unei editii care corespunde unui weekend, 12 studenti in medicina impreuna cu medicii rezidenti fac masuratori ale tensiunii arteriale, glicemiei, colesterolului etc, evalueaza acuitatea vizuala si fac un screening de glaucom, sustin prezentari cu caracter educativ copiilor, privind igiena orala si igiena alimentatiei si prezentari pentru populatia adulta, privind bolile cronice si factorii de risc asociati s.a. Zonele rurale defavorizate sunt alese sub indrumarea Colegiului Medicilor care faciliteaza de asemenea comunicarea cu medicul de familie corespunzator satului respectiv, care ofera spatiul adecvat consultatiilor si suportul logistic pentru transcrierea datelor obtinute in urma evaluarii starii de sanatate in fisa pacientului. In anul universitar 2011-2012, s-au desfasurat 7 astfel de editii, cumuland circa 1400 de pacienti examinati;

Respecta viata! Road safety - se adreseaza tuturor segmentelor de participanti la trafic.Sunt vizati in special copiii de gradinita si elevii, dar nu sunt uitati nici conducatorii auto-moto.Astfel, prin educatie, vor intelege riscurile la care se expun. In actiunile noastre sunt prezentate o serie de materiale informative si ne implicam propriu-zis in actiuni tematice precum: educatie generala in prevenirea accidentelor, prezentarea si exemplificarea normelor de conduita si de deplasare pe drumurile publice, lantul supravietuirii, apelarea serviciului de urgenta 112, familiarizarea cu bazele acordarii primului ajutor, amplasarea unor bannere cu mesaje si imagini, distribuirea unor materiale informative in trafic, simularea unui accident rutier, studii psihologice etc. In 2011, Campania s-a desfasurat in 53 de gradinite, 40 de scoli generale, 15 licee si simulari de accidente in 17 intersectii majore din Bucuresti si din alte orase din tara (Brasov, Pitesti, etc.)

Ziua Mondiala Anti-Tabac - se adreseaza elevilor din clasele V-XII si studentilor de la Facultatea de Medicina, care abordeaza impreuna cu acesti elevi una dintre cele mai dezbatute cauze de imbolnavire din ziua de azi – fumatul. Ne propunem sa explicam si sa prezentam dintr-o perspectiva noua, cat mai multe informatii destinate de a-i orienta pe elevi spre o alegere buna in privinta fumatului. Proiectul mai include si o campanie de informare stradala adresata in mod special fumatorilor, oferindu-le si prezentandu-le doritorilor posibilitati de a renunta la fumat, iar la sfarsitul editiilor am mai organizat si petreceri „smoke-free”sau concursuri cu numeroase premii.

Micii sanitari - este un proiect ce se desfasoara in parteneriat cu Inspectoratul Scolar si se adreseaza elevilor din clasele II-IV si studentilor de la Facultatea de Medicina Generala, care abordeaza impreuna cu acesti elevi diferite domenii ale educatiei pentru sanatate, cum ar fi: Activitate si Odihna, Alimentatie sanatoasa, Anatomie si fiziologie, Anti-tabac, Siguranta in trafic, Prim ajutor). Predarea acestor subiecte se face prin metode care sa atraga participarea activa a elevilor in proiect si sa le mentina acestora interesul pe toata durata desfasurarii lectiei.Activitatea incepe la nivel local prin colaborarea cu 9 scoli (27 de clase, cca. 730 de copii) la care echipe de voluntari merg la cate o clasa si tin lectii. La sfarsitul perioadei de predare, voluntarii aleg cate 2 copii din clasele lor, care vor intra in componenta echipei scolii respective si care merg in etapa urmatoare la un concurs local, intre echipele reprezentative ale fiecarei scoli. In urma selectiei locale, urmeaza un concurs national care are loc in cadrul unei excursii intr-un oras din tara la care participa copii si voluntari.

Teddy Bear Hospital -este un proiect de sanatate publica adresat copiilor intre 3 si 6 ani, scopul sau fiind invingerea fricii copiilor vis-a-vis de medic si spital. De asemenea este o buna oportunitate pentru studentii la medicina, unii dintre ei, viitori medici pediatri, de a lucra cu copiii, pentru ca acestia devin parintii ursuletilor sau jucariilor lor preferate, iar studentii medicinisti joaca rolul doctorilor Teddy ce examineaza, dau tratament si ii invata reguli de igiena, alimentatie, comportamente de risc pentru sanatate si multe altele. Spitalul Teddy Bear poate fi amenajat in diverse locatii (un cort colorat in centrul orasului, in salile de sport ale scolilor, in holul gradinitei etc), iar gradinitele din oras sunt invitate sa viziteze spitalul, acesta fiind deschis si vizitei copiilor insotiti de parintii lor. De obicei, intr-un Spital Teddy Bear pot fi examinati in doua zile 400 de copii cu jucariile lor.

Fratii mai mari – studentilor li se ofera sansa de a participa la modelarea caracterului si comportamentului unor copii crescuti in centre de plasament, care  au nevoie sa se simta integrati in societate si sa li se acorde atentia pe care o merita. Simpla noastra prezenta in viata lor le poate oferi suport afectiv, ajutor in dezvoltarea armonioasa fizica si mentala, un exemplu de comportament adecvat in societate, revelatia descoperirii de oportunitati de care poate nu stiu ca exista sau pur si simplu un prieten caruia i se pot destainui. In fiecare zi de sambata, petrecem aproximativ doua ore cu acesti copii de la Centrul de Plasament “Arlechino”, desfasurand diferite activitati: jocuri interactive, desen, atelier de papusi, confectionare de jucarii, lectii de igiena, de dans si de engleza, mers pe role, plimbari in parcurile din apropiere, vizite la zoo, circ, muzee etc.

Grija de aripi - urmareste imbunatatirea calitatii vietii copiilor bolnavi de cancer si reintegrarea lor in viata publica. Pentru ca acestia trebuie sa ramana de cele mai multe ori in spital, pentru investigatii si tratamente, uneori singuri, suferinzi, speriati si nevoiti sa se confrunte de la o varsta frageda cu probleme la care nici macar adultii nu fac intotdeauna fata, noi, voluntarii medicinisti, venim in sprijinul lor: ne jucam, invatam sa citim, sa numaram, sa cantam, spunem povesti, inventam, cream – pe scurt, ne bucuram impreuna de viata si aducem zambete si speranta.

Sanatate in pasi de dans - este un proiect energic si plin de voie buna, un mod perfect de a cunoaste noi oameni si de a comunica. Acesta consta in ore de dans sportiv bi-saptamanale, care ii tin pe participanti in miscare permanenta, le creeaza o statura si o eleganta aparte, le dezvaluie amplitudinea exprimarii prin ritm si creatie si in plus, este o metoda excelenta de relaxare.Dansurile sunt dintre cele de societate: vals lent, vals vienez, tango, quick-step, slow-fox si dansuri latino-americane: samba, merengue, cha-cha-cha, rumba, salsa, passo-doble, jive. In general, cursurile se desfasoara cu 30 de participant per sedinta, fiecare avand o durata de aproximativ o ora si jumatate.

Impreuna invingemTuberculoza - are ca scop informarea populatiei despre efectele si pericolele tuberculozei, deoarece aceasta ramane o preocupare publica grava pentru Romania care are mii de noi cazuri raportate in fiecare an. Provocarea solutionarii acestei probleme este sporita si de diagnosticarea tarzie si de numarul insuficient de pacienti care finalizeaza tratamentul. Exista numeroase motive pentru care aceasta situatie apare, inclusiv o intelegere insuficienta a TB in randul populatiei cu risc si lipsa accesului la ingrijirea medicala. Asadar, noi organizam Caravane de Informare si Educare a populatiei din mediul rural (in special din zonele defavorizate) in cadrul carora au loc discutii, prezentari de film si concursuri cu premii in scoli si impartirea de materiale informative adultilor, iar in jurul datei de 24 Martie - Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei - organizam mese rotunde si conferinte cu specialisti in domeniu, bolnavi si jurnalisti si concursuri pentru studenti, toate cu scopul tragerii unui semnal de alarma asupra problemei tuberculozei.

Invinge tacerea - acest proiect isi doreste cresterea calitatii serviciilor medicale adresate surdo-mutilor si o mai buna intelegere a lor. El se adreseaza pe de o parte studentilor la medicina, prin organizarea de cursuri de initiere in limbajul semnelor, si pe de alta parte elevilor cu deficiente hipoacuzice din clasele V-VIII, prin sprijinul pregatirii lor. Ca studenti la medicina ne propunem sa invatam limbajul mimico-gestual pentru a comunica mai bine cu pacientul hipoacuzic, iar in acelasi timp sa folosim aceste cunostinte si pentru a-i ajuta pe acesti tineri in dezvoltarea lor.

HPV si Cancerul de Col Uterin - isi propune informarea si educarea populatiei, in principal elevi, studenti si parinti cu privire la ce reprezinta Human Papilloma Virus si care sunt metodele de infectie, la corelatia dovedita intre HPV si cancerul de col uterin, la vaccinare, screening si la ce posibilitati exista in Romania pentru a actiona/a te proteja impotriva acestui tip de infectie si a consecintelor acesteia. Sunt sustinute prezentari de catre voluntarii proiectului, la elevi din licee si la studenti ai facultatilor din Bucuresti.

Ramai negativ! -isi propune promovarea educatiei pentru sanatatea reproducerii in legatura cu Hepatitele B si C, HIV si alte infectii cu transmitere sexuala. Prin aceasta campanie de informare se doreste responsabilizarea elevilor de liceu din clasele IX - XII. Voluntari din randul studentilor in medicina sustin o prezentare cu notiuni teoretice despre formele de manifestare, factorii de risc si masurile de protectie si profilaxie ale bolilor mentionate. Campania se desfasoara de obicei timp de doua saptamani in timpul orelor de dirigentie sau biologie de catre voluntarii SSMB, pregatiti in acest sens.

           O alta viata - prin acest proiect, timp de doua saptamani pe parcursul a cate doua ore de biologie sau dirigentie, studentii la medicina sustin prezentari interactive cu privire la nastere si perioadele pre- si postnatala, tratand subiecte precum implicatiile avortului si ale abandonului infantil la nivelul cuplului, femeii, societatii. Proiectul se adreseaza elevilor de liceu si studentilor si isi propune ca prin informatiile si discutiile din timpul prezentarilor, sa duca la responsabilizarea participantilor si la constientizarea pericolelor reale pe care le implica anumite decizii.

World AIDS Day si Ziua Lumanarilor Aprinse - sunt doua momente prin care in fiecare an constientizam situatia mondiala HIV/SIDA, ne aducem aminte de cei pe care i-am pierdut din cauza virusului HIV si ne aratam solidaritatea cu cei care traiesc cu acest virus.Atat pe 1 Decembrie cu ocazia Zilei Mondiale anti-SIDA, cat si in cea de-a treia duminica din luna mai, de Ziua Internationala a Lumanarilor Aprinse, formam fundite umane sau din lumanari, discutam liber cu trecatorii despre situatia persoanelor HIV seropozitive, despre acceptare, toleranta si respect si desfasuram campanii de informare in incercarea ca realitatea vietii de zi cu zi a acestor persoane sa nu mai fie una punctata cu injustitii si discriminare.

Cancerul de san - cancerul de san este una din bolile care omoara in Romania, in fiecare an, sute de femei. Vorbim despre o boala necrutatoare daca este descoperita prea tarziu, insa in faza incipienta se poate vindeca. Campania isi propune responsabilizarea femeilor pentru a merge periodic la doctor pentru control si pentru a se autoexamina acasa cu constiinciozitate, in vederea detectarii eventualelor semne ingrijoratoare. Proiectul se adreseaza studentilor, elevilor si unor grupuri sociale diverse, care pot afla lucruri noi in legatura cu acest subiect, pot transmite informatiile mai departe si vor percepe importanta screening-ului si a solicitarii de ajutor avizat.  

De mana cu noi - proiect prin care voluntarii SSMB merg la copiii infectati cu HIV internati la sectia Imunodepresie a Spitalului Matei Bals. Acesta are ca scop ridicarea moralului respectivilor copii, adesea stigmatizati de catre societate, prin activitati diverse precum mici cursuri despre ITS, jocuri, cantece,spectacole etc. Se desfasoara saptamanal, in fiecare sambata.

 2 zambete de 1 iunie si Tu esti Mos Craciun sunt niste evenimente-spectacol ce au ca scop strangerea de fonduri pentru copiii internati la Sectia Imunodepresie - copii a Spitalului Matei Bals, pe care ii vizitam saptamanal in cadrul proiectului De mana cu noi. Studentii medicinisti se ocupa atat de organizarea spectacolelor cat si de programul artistic, ultima editie desfasurandu-se la Palatul Sutu.

Zilele Educatiei Medicale - este unul dintre cele mai complexe proiecte SSMB si cuprinde mai multe module. Primul, cel de orientare post-universitara, presupune organizarea unor discutii interactive cu medici specialisti sau rezidenti despre cariera pe care au ales-o, cu toate lucrurile bune sau rele si alternative ca cercetarea sau industria farmaceutica. Al doilea modul are scopul de a stimula interesul studentilor pentru cercetare si de a facilita accesul lor prin promovare de oportunitati in domeniu. Al treilea modul - reglementari europene si educatia medicala romaneasca presupune informarea despre European Core Curriculum si Procesul Bologna. Nu in ultimul rand, Ziua Portilor Deschise aduce elevi de liceu din Bucuresti intr-un tur interesant al facultatii cu unul dintre actualii studenti. Anual, se organizeaza si workshop-uri pe diverse teme, de la medicina homeopata la algoritmi de diagnosticare (tip Dr. House).

Basic Life Support - cursuri organizate periodic pentru studentii la medicina din cadrul UMF Carol Davila cu scopul de a invata un numar minim de manevre de prim ajutor (BLS - Basic Life Support) ce pot salva viata unei persoane in diverse circumstante. Cursurile sunt realizate impreuna cu Departamentul UPU - SMURD din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca.

TransMed este un proiect national ce presupune un schimb de studenti intre diverse universitati din tara si din Chisinau pe o perioada de o saptamana. Pe aceasta perioada studentii implicati in schimbul de experienta participa la cursuri si stagii impreuna cu studentii facultatii care ii primeste. Fiecare centru universitar participa atat prin promovarea proiectului, selectia studentilor si trimiterea lor in alte centre, cat si prin acceptarea de studenti, acomodarea acestora si asigurarea unei bune desfasurari a proiectului la nivel local.

 

 
Copyright В© 2013 UMF. All Rights Reserved.
U.M.F. Carol Davila - Bucuresti
Cod fiscal: 4192910 Cont: RO57TREZ70220F330500XXXX
Banca: Trezorerie sect. 2